Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az első rekordkísérletről... (Katt ide!)

2008.08.19

 

Az I. Magyarországi Darbuka Rekordkísérletre 2008. szeptember 13-án szombaton került sor, az újpesti Ady Művelődési Központban.
A létesítmény vezetősége örömmel fogadta a kezdeményezést, amivel a hangszeres zenélés és ezzel együtt a zenei kultúra is népszerűsíthető, így szívesen biztosították helyszínnek a színháztermüket.

A célunk az volt, hogy egy időben, egy helyen, egyszerre játsszon a legtöbb darbukás
egy mindenki által jól ismert ritmust, a Beledi-t.
(  4/4     D-D-__T-D-__T-__  )

 

Délelőtt 10 órától megkezdődött a résztvevők regisztrációja, hiszen a hitelesítéshez szükség volt a teljes névsorra.

Az ország minden részéről érkeztek lelkes darbukások. Nagy meglepetésünkre sok új embert ismerhettünk meg, és közöttük sok hastáncost is felfedeztünk. A résztvevők életkora is igen változó volt, mivel 19 és 62 év között minden korosztály képviseltette magát.

A rendezvény hitelesítését a kerületi polgármesteri hivatal aljegyzője, Dr. Budaházy Gábor, valamint Keönch László Farkas zenész, darbuka-oktató végezte el. A teljes rekordot rögzítette az újpesti helyi televízió operatőre, valamint fotókat készített az Újpesti Napló című újság fotóriportere és Németh Zsolt szervező. A jegyzőkönyvvezető Tésits Rita volt, aki a szervező Unisono Egyesület tagja. Köszönjük segítségüket és munkájukat!

 

Pár szóban a rekordkísérletről…

Mindenki nagy izgalommal várta, hogy játszhasson szeretett hangszerén, így pár perccel a hivatalos kezdés előtt már „bemelegítettünk”.
11 órakor elkezdtük unisonoban az ismert beledi alapritmust a színpadon, először lassan, majd az idő múlásával egyre tempósabban, végül pedig együtt játszottuk a ritmus „díszített” verzióját. A nézőtéren helyet foglaló ismerősök és kíváncsi érdeklődők arcán egyre szélesebb mosoly volt látható, majd ütemes tapssal követték a ritmust.

A hitelesítők jelzése után, amikor letelt a rekordhoz szükséges 5 perc, mindenki még felszabadultabban játszott tovább, néhányan kisebb szólókat is bemutattak, és persze a táncos lábú hölgyek kaptak is az alkalmon, hogy ennyi darbukás közös zenélésére táncolhatnak.

A rekordban 33-an vettek részt, nekik név szerint is külön köszönet jár:
Báthori Erika, Beke Dorina, Danka Gitta, Darvas Ágnes, Fehér Tamás, Gaudi Ilona, Gál Csaba, Gergely László, Harnyos Zsolt, Herczeg Viktor, Hodai Anett, Inancsik Kinga, Kecskeméti Anett, Kovács László, Kovács Tibor, Lakits Gábor, Lengyel Krisztina, Madarász Edina, Mala Dénesné, Molnár Gábor, Németh Gábor, Németh Mónika, Pacher Krisztina, Papp Áron, Pechnig Rezső, Posztpisl Györgyi, Szabó Erika, Szajlai Johanna, Szalai Anita, Szirtesi Attila, Tóth Gyöngyvér Zsuzsanna, Vince Tamara, Zemlényi Dávid.

A jegyzőkönyv hitelesítését követően Dr. Budaházy Gábor bejelentette, hogy minden rendben zajlott a rekord ideje alatt.

Az örömzenélés után a két főszervező emléklapokat osztott ki a megjelent „zenészeknek”, és egy rövidebb riportot is adott az Újpest TV képviseletében megjelenő Prófusz József főszerkesztőnek.

A hazai bejegyzést és a rekord nemzetközi elismeréséhez szükséges további teendőket az  Unisono Egyesület tagjai végzik, amiről a későbbiekben beszámolunk.